onsdag 8 juni 2011

3478 tillfällen per träningspass att träna på dåliga ingångar

Många gånger under lydnadskurser och privata träningar då vi tränar lydnadsmoment som innehåller fritt följ eller linförighet tycker jag mig se att föraren tenderar att alltid vilja starta med hunden sittandes vid vänster sida - alltså starta med att göra en ingång. Och det kan vara helt okej. Om man är noga med varendaste ingång faktiskt blir bra och direkt avbryter om den inte blir det.

Ofta upplever jag dock att vi inte är särskilt noga med just dessa ingångar, det blir mer en hafs-och-slafs-ingång - det är ju fritt följ vi egentligen ska öva på. Eller ställande under gång. Eller läggande. Eller vad det nu kan vara. Ingången är bara för att vi ofta tänker att det "är så man börjar". Tänk att man tränar samma moment en fyra-fem gånger och kanske tre olika moment med fritt följ, det kanske blir femton (!) ingångar under ett träningspass. Hur många av dessa blir med kvalitet? Och hur många halvdana, eller rent av dåliga, släpper man igenom bara för att komma till det moment man faktiskt egentligen vill träna på? Och vilket annat moment övar man på femton gånger på samma sätt under ett och samma träningspass?

Varför inte börja med hunden stående? Eller varför inte börja med att du själv går iväg och låter hunden välja att sluta upp vid din sida och därifrån öva på det du har tänkt öva? Öva ingångar separat och kedja absolut till färdigt moment ibland/ofta, men bara när du har bestämt dig för att göra just det och är noga med att det är kvalitet även på ingångarna.

Observera att personen på bilden inte har något med personerna i texten att göra, han vill bara ha märgben. Och mat. Och godis. Och annat man kan tänkas kunna äta. Eller bara tugga på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar