lördag 6 augusti 2011

En hel vecka med lydnadsträning. Kan det bli bättre?







"Obedience rules 2011"

Hemkommen igår från en fantastisk vecka på Säbyholms naturbruksgymnasium. Niina och Kenth Svartberg hade organiserat ett läger för oss riktiga lydnadsnördar. Vi som älskar lydnadssporten och hundträning.

Vi var drygt 100 personer som blev instruerade av åtta instruktörer från de svenska, danska, norska och finska landslagen. Tre dagar träning med hund och två dagar var det föreläsning.
Jag vet inte vad som var mest intressant.

Teoridagarna var fullmatade med kunskap. På tisdagen så pratade alla landslagsrepresentanterna om olika infallsvinklar i hundträningen. Allt från våra och hundens förväntningar inför tävling, till olika träningsfilosofier, användbara grundövningar och hur man upprätthåller formen hos den rutinerade tävlingshunden.

På torsdagen startade Curt Blixt med "lydnadshundens mentalitet och valputveckling". Mycket intressant och tänkvärt. Marie Söderström Lundberg utvecklade ämnet fysträning och hållbarhet för lydnadshunden. Hon poängterade särskilt vikten av ordentlig uppvärmning och att ta sig tid för nedtrappning efter träning och tävling.

Efter lunch höll Yvonne Öster ett otroligt härligt föredrag om träningsmetoder och övningar inom freestyle och heelwork som vi kan ha nytta av i lydnadsträningen. Hon visade flera filmer som man blev alldeles tårögd av. Hundarna är så duktiga. Speciellt imponerande är de långa kedjor av moment som man bygger samman i programmen. Där finns mycket att lära.

Dagen avslutades med Inger Svedin som gick igenom alla elitlydnadsmomenten ur en domares perspektiv. Många frågor ställdes och när vi tumlade ut ur föreläsningssalen så var vi ganska trötta allihopa tror jag.

De övriga dagarna bestod av praktisk hundträning för de olika instruktörerna. Vi som var åhörare kunde gå runt till de åtta olika träningsplanerna och titta, lyssna och lära.

Alla instruktörer hade olika metoder för inlärningen av lydnadsmomenten men gemensamt var allas stora engagemang i träningen. Stämningen på lägret var hjärtlig och det var lätt att hitta nya personer att prata och jämföra erfarenheter med.

Vi hade verkligen en lärorik vecka och nu ser jag fram emot att omsätta det nya idéerna och övningarna i både min egen hundträning och på kurserna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar