fredag 14 januari 2011

Eva Miörner intervjuar medlemmar






Härute på Djurgården ligger snön ännu vit och nästan orörd. Små, gula fläckar här och var skvallrar om att en och annan hund just nu besöker Hunduddens Träningscenter. Det är förunderligt tyst. Inget trafikbuller eller andra storstadsljud. Solen silar vackert ner mellan molnflikarna, en talgoxe kvillrar. Just denna förmiddag känns det att våren faktiskt finns någonstans därute...

Jag har stämt möte med medlemmarna Maria och Magnus Roswall denna söndagsförmiddag i januari. Maria och Magnus är stolta ägare till den 4-åriga lilla vita ullbollen Bamse, som är en Bichon Bolognese.

”Vi var på besök i Mölle och träffade på en Bichon – det var nästan en poetisk upplevelse!” säger Magnus. ”Vi bestämde då att det var en Bichon som vi ville ha.”

Valet föll slutligen på en Bolognese. ”Då vi kom till kenneln Blancis i Linköping för att träffa en kull Bichon Bolognese, så tyckte vi att Bamse var alldeles speciell och vi föll direkt för honom” säger Maria. ”Det kändes helt rätt i magen då vi träffade hunduppfödaren, som hade kullen inomhus, och vi har fortfarande kontakt”, inflikar Magnus.

Bamse är familjens första egna hund. Han är, enligt Maria och Magnus, typisk för rasen.”En stor hund i en liten kropp, energisk och glad och mycket hängiven sina ägare.” Paret upplevde det som vi alla nya valpägare inser, att en ny valp är ett ”heltidspyssel”.

Bamse, matte och husse har haft en privatlektion med Cissi Holm i ”passivitetssträning”.

Han har haft lite svårt att vistas i offentliga miljöer där många människor och hundar har funnits, och han har därför varit något restriktiv i sitt uppträdande.

Han behövde tränas i att vara lugn och passiv i stökiga miljöer. Träningen har bland annat omfattat Eva Bodfäldts ”ryggsäcken” och andra övningar för att lära hunden on/off.

”Bra med en privat lektion första gången, då en orolig hund i grupp inte blir så bra” säger Maria. ”Vi har själva bl a fått insikten om att det är bra för Bamse om vi blir mer planerande då vi packar och ska iväg någonstans. Hur man själv mår och agerar speglar sig direkt på hunden och vi har blivit mer medvetna om nyanser i vårt eget uppträdande.” säger Magnus.

(Träningen gjorde helt klart nytta eftersom jag med egna ögon kan se en lugn hund under bordet, trots att kaféet nu fylls med nya gäster)!

Nästa steg i Bamses träning blir kursen i vardagslydnad som Cissi Holm leder. Matte och husse gillar att besöka Hunduddens Temakvällar för medlemmar och tipsar samtidigt om att en kväll med ”näringslära/hundfoder” vore trevligt.

När jag lämnar kaféet med den sköna brasan i kakelugnen och stiger ut på trappan märker jag att det har börjat snöa ymnigt igen. Så otroligt vackert! Och snön gömmer samtidigt de nya gula, små fläckarna.

Här kan du läsa mer om rasen Bichon Bolognese (SKKs rasinformation)

http://kennet.skk.se/rasinfo/rasinfo.aspx?raskod=903

Eva Miörner


Kommentar från Cecilia Holm:

Lektionen med Bamse gick ut på övningar i on/off - lek och passivitet á la Eva Bodfäldt och sen fick Maria och Magnus gå hem och öva Bamse i så många olika miljöer de bara kunde komma på..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar