torsdag 23 december 2010

God Jul!

Kom till en maillåda nära mig för några dagar sedan från Åsa Nilsonne.


Nu tar vi några dagars välförtjänt julledighet.
GOD JUL!

måndag 20 december 2010

Hunduddens Träningscenter på Stockolm Hundmässa

Mellan kl 07-18 lördag och söndag var det enligt SKK över 21 000 besökare, utöver de 6 000 som ställde ut hundar, på Stockholm Hundmässa. Inte undra på att allt vårt montergodis tog slut!

Tusen miljarder tack till Emelie, Anna, Malin och Eva för att ni hjälpte oss informera om Hunduddens Träningscenter till alla glada hundintresserade människor som kom och hälsade på oss i vår monter.

Nu är det två, kanske tre, dagars jobb kvar innan vi tar en väl behövd julledighet. Kafét håller dock öppet, öppettider hittar man här.

Bättre bilder från mässan och montern är på gång, please hold...

fredag 17 december 2010

Monterfix




Koppelträning, eller....


...ja. Vad säger man om vädret? Vad är väl en bal på slottet? Efter bara några minuters koppelträning ute på agilityplan så såg lilla Ludde ut så här och ville knappt röra sig...

måndag 13 december 2010

Luciashow på Djurgårdens Ridskola

I lördags höll Djurgårdens Ridskola sin årliga, traditionella Luciashow och Hunduddens Träningscenter var på plats med några hundar och dess förare och bjöd på agility-uppvisning.

På bilden ses en stolt Lasse som, med livet som insats, klättrade upp (nåväl, det kan ha varit så att Barbro faktiskt nästan slängde upp honom) på sargen för att sätta upp vår fina banderoll. Jag hade inte hjärta att säga till honom att den vart sned... Tack för hjälpen Lasse!

fredag 3 december 2010

Kanske skulle ha tagit upp båten?

- Eller hur det var den där dagen när lilla svarta och jag tävlingsdebuterade i lydnadsklass 1.

Den började göra sig påmind ganska precis en vecka innan start, för att sedan under veckan växa sig starkare. Den nästan sjukliga nervositeten. Fredagen spenderade min hjärna, till Barbros stora förtret - blev inte mycket vettigt gjort utöver alla måsten på Hundudden, med att tänka ut alla möjliga och omöjliga anledningar till varför jag ABSOLUT inte kunde starta med lilla svarta på lördagen. Det var kallt ute, det var Nacka Cup och det är väl inte den bästa tävlingen att debutera i (mitt livs första lydnadstävling och mitt livs andra start i någon form av tävling), det kommer vara svårt att få parkering för det kommer vara så många andra ekipage där och så vidare.

Mitt mål var att jag skulle ha en bra känsla i magen och att jag skulle fokusera på mina rutiner mellan momenten. Det gick åt skogen. Jag var löjligt nervös och ville kräkas. Lilla svarta tyckte att jag var jättekonstig och försökte hålla sig på sin kant (inte toppen under moment såsom till exempel fritt följ). Inte heller kom jag ihåg att göra en endaste rutin mellan momenten.

Tyvärr reste sig Adder upp under platsliggningen, vilket reducerad poängen till 5. Jag hade det visserligen på känn, han hade varit rätt "trampig" i snön och frös, ovillig att sätta ner tassarna och när han satt så höll han en fot i luften. Men ändå! Platsliggningen hade jag liksom tagit för givet att vi skulle få full pott på - det är vårt paradnummer... Men det är väl det som är tjusningen med tävling, man vet aldrig.

Vi hade startnummer ett och jag genomförde ett rakt igenom slarvigt program med en ganska usel jag-vill-kräkas-känsla i magen. Lilla svarta undrade nog varför hans tant betedde sig så konstigt... Min fina vovve lyckades ändå, på något mystiskt sätt, tolka mina signaler så bra att vi inte nollade ett endaste moment (!). Och på något mystiskt sätt räckte våra poäng, 146 och därmed bara ett andra-pris, till för en tredjeplacering, totalt 16 starter. Vinnaren hade 154p.

Jag har bestämt mig för att vara nöjd - därför att jag faktiskt gjorde det. Jag bestämde mig på morgonen för att åka och starta och sen gjorde jag det. Och jag dog inte. I mars SKA vi ut igen, jag SKA komma över den här tävlingsfobin jag tydligen dras med. Målet nästa gång vi startar är att ha en bra känsla i magen (skam den som ger sig...) och att ha sinnesnärvaro nog att göra minst tre rutiner.

Tills nästa tävling vet jag precis vad och hur vi ska träna, för i och med vår start i lydnadsklass 1 fick jag ganska mycket information om vad vi behöver träna på. Vad som funkar och vad som inte funkar. Hur jag funkar.

Trevlig helg!

onsdag 24 november 2010

Våga vägra frysa om händer och fötter!

I slutet av oktober brukar jag börja för att sen inte sluta förrän i maj. Frysa. Värst är det om händer och fötter. Fingrarna är i princip obrukbara i upp till en timme efter att man har varit ute.

-Fast, sa Jennie, vår säljare av Back on Track-täcken för hundarna, SÅ behöver det ju inte vara. Back on Track har både vantar, strumpor och underställ. Frysa verkar dumt.

Så då tänker jag att jag skiter i att frysa det det här året och investerar 500 spänn i strumpor och vantar (240:- resp 260:-). Det kan det vara värt. Och så har jag ju så nära till kassan i Water-Walker huset också...

(Kanelbullen på bilden har inget med fotens ägare att göra)

lördag 20 november 2010

Morgonpromenad med lilla svarta

Vi går nästan alltid i skogen på morgonen, lilla svarta och jag, så även idag. Jag gick och tänkte på vilken bra dag jag hade framför mig: skogspromenad, frukost med melodikrysset, åka till Nacka Brukshundklubb för att träna lite inför tävlingsdebuten nästa lördag, sen träna mig själv på SATS och så avsluta med lite julklapps-shopping i Nacka Forum.

Då flyger det fram en stor svart hund mellan träden, modell blandras, med svansen högt, uppblåst som ett höghus och ett ganska mörkt, otrevligt morr-skall ända från magen, fram till lilla svarta (som befinner sig vid min sida). Jag försöker kliva mellan hundarna och skriker "gå iväg" till den andra hunden samtidigt som jag hela tiden försöker flytta mig för att vara framför min hund, som tycker att det hela är ganska obehagligt och försöker backa undan men den andra hunden är ettrigt på. En bit bort hörs någon ropa "kom hit. Kom hit nu säger jag". Jag kan inte ens se på den stora svarta hunden om han ens hör att hans husse ropar på honom.

Efter vad som känns som en evighet kommer så hussen fram och då ökar den stora svarta hunden avståndet till mig och min hund. Hussen får tag på sin hund, men tar den bara i halsbandet, han kopplar den inte. Så säger han: ska vi låta dem hälsa nu? (Den stora svarta hunden morrar fortfarande mörkt och djupt från magen). - Nej, säger jag, min hund är rädd och jag vill gå vidare nu. Vad ska jag säga? Nej, de ska inte hälsa för att din hund vill äta upp min hund, ser och hör du inte det?

- Ja, jag ser att han är rädd, svarar den andra hundägaren, men just därför. För din hunds skull. Min hund gör inget, han vill bara visa att han har högst rang i flocken (eh...). Då hör jag mig själv säga så här: Nä, vi ska tävla och jag vill inte att min hund blir låg innan tävlingen. Det är visserligen sant, vi SKA tävla, men inte förrän nästa helg. Jag sa så för att jag inte orkade argumentera med mannen med den stora svarta hunden. Jag ville absolut inte att hundarna skulle "hälsa" därför att jag är så säker på att det hade smällt ordentligt om den stora svarta hunden hade kommit åt min hund. Och då gjorde tydligen min hjärna bedömningen att det var lättare att skylla på tävling än att hans hund faktiskt var riktigt otrevlig (och att den ens fick gå lös!!!) och att jag var rädd för den å min hunds vägnar. Men egentligen är det väl så att jag som hundägare måste få kunna säga nej, de får inte hälsa, och så ska det inte behöva bli någon mer diskussion om saken? Jag ville dessutom därifrån fort, fort, för jag var inte säker på att han skulle klara av att hålla i sin hund. Som fortfarande stod och laddade på min hund.

Så fort vi kommit bort en bit på stigen och min rädsla släppte så började jag nästan böla. Jag är så glad att lilla svarta är så pass bra skvallertränad - han är fail-safe vågar jag faktiskt påstå, att han vänder på en femöring direkt han ser en annan hund. Tack, min bästaste tränare, Eva Bodfäldt för att du utvecklat skvallerträningen.

fredag 19 november 2010

Ridgeback-tik behöver nytt hem

3 år gammal Rhodesian Ridgeback tik söker nytt hem. Friröntgad och mentaltestad, har tränat lydnad, agility och blodspår. Tiken är en rar och tillgiven, om än något osäker och behöver en kunnig och tydlig ledare. Uppfödaren letar efter ett hem med gott om tid och engagemang, där hon kan få lära sig att kommunicera med sin ledare och bygga upp förtroendet i en helt ny relation. Inget problem med andra hundar, relativt van vid barn men bör inte komma till ett hem med små barn. Gärna till en lugn miljö med rutiner, tydliga regler och en massa kärlek. Kontakta uppfödaren Veronica på 0709-962288 eller v@rhodesian-ridgeback.net

torsdag 18 november 2010

Titan Television ringde...

... de kommer och filmar hos oss imorgon till en TV-serie om hundar som är under produktion. Det och tiden de kommer är ungefär allt jag vet. Ska det vara så här mycket TV-framträdanden, reportage i tidningar och grejer så kommer jag behöva en personlig stylist/make up-artist anställd på heltid.
Men tills jag hittar någon sådan får jag smeta in ansiktet med glada färger själv. Och nöja mig med att klä på mig hela och rena kläder - utan tassavtryck.

onsdag 17 november 2010

Bonus - vältränad som få!






Bonus är en 3.5 år gammal Berner Sennen. Han är utbildad terapihund vid Hundens Hus och jobbar extra tillsammans med sin matte Anna som sådan på ett äldreboende. Bonus kommer till oss på Hunduddens Träningscenter varannan vecka för att träna i Water-Walkern i ett friskvårdande, förebyggande och stärkande syfte. Utöver våra träningar varannan vecka så tränar Bonus med viktmanschetter, går mycket i backar, bär sin klövjeväska med vikter i och drar - jag vet inte om jag nånsin har träffat en så vältränad hund!

Bonus har fått lite nedslag från utställningsdomarna då de tycker att han är lite yvig i sina frambensrörelser, något som man redan nu efter bara fyra pass i Water-Walkern ser en klar förbättring av!

Anna har lovat att komma med Bonus och en pulka och låta alla barn komma och åka hundsläde sen när det blir snö!

torsdag 11 november 2010

Det här är Onyx

I verkligheten är han inte alls så här suddig :-P
Onyx är en snart 11 år gammal jaktlabbe med artros i bägge framben, lätt hälta och synbart mindre muskelmassa på vänster triceps. Han har nu sprungit i vår Water-Walker 7 gånger.

Redan efter ett par gånger märkte Onyx matte, Maria, en tydlig förbättring vad gäller stelheten - både efter att han hade legat och när han skulle i och ur bilen men vad som framför allt märktes var att Onyx hade blivit så mycket gladare. Onyx har varit gladare hemma men även vänner till Maria har påtalat att det riktigt strålar om hunden.

Innan det sjunde besöket berättade Maria att Onyx nu har börjat få för sig att han ska "hitta på" saker. Han hoppar, studsar, flyger och far fram som en unghund. Det är nästan magiskt.
Hältan/markeringen finns fortfarande där och muskelmassan är mindre på vänster sida, om än något mer utvecklad nu efter träningen, men Onyx rör sig ledigare i övrigt och framför allt så har han blivit så mycket gladare. Man blir alldeles varm i hjärtat av att se honom, gamla, fina vovven.

onsdag 3 november 2010

Det börjar arta sig...





... inför Adam Hübinettes, från Tullen, föredrag på Hunduddens Träningscenter imorgon kl 18.30-21.00. Emma har bakat i dagarna tre, både till tvåbenta och lite lurvigare fyrbenta. Jag vet inte om ni vet det, men varendaste endaste hund som har provat Emmas hembakade hundgodis har ÄLSKAT det - det är det ultimata belöningsgodiset för din hund!

Välkomna till kafét nu på torsdag!

lördag 30 oktober 2010

Maria Hagström kurs på Hunduddens Träningscenter




















26-27 oktober var Maria Hagström hos oss på Hunduddens Träningscenter och höll en mycket uppskattad - och fullsatt, kurs med fokus på tävlingslydnad. Maria pratade bland annat om hur oerhört viktigt det är med grundträning - och bra belöningar som hunden verkligen vill ha. Mer om detta finns att läsa om i Marias senaste bok som du kan köpa hos oss.

Två riktigt lärorika och roliga dagar - tack Maria och tack alla trevliga deltagare!